Címkék: Kongresszus

Tihany ad otthont a jubileumi kongresszusnak

2010-03-31

A Magyar Diabetes Társaság XX. Jubileumi Kongresszusára 2010. április 22-25. (csütörtök-vasárnap) között kerül sor a festői szépségű Tihanyban, a Club Tihany Hotelben. A Kongresszus háziorvos, belgyógyász, gyermekgyógyász, kardiológus, nefrológus, neurológus, szemész, sebész, szülész-nőgyógyász, urológus, aneszteziológus és intenzív terápiás, rheumatológus és rehabilitációs szakorvosok, szakdolgozók és gyógyszerészek számára hivatalos, pontszerző továbbképző oktatási program.
 

A Magyar Diabetes Társaság a XX. Jubileumi Kongresszusát a környezettudatosság jegyében kívánja megrendezni.

 

A számos geológiai érdekesség mellett a Tihanyi-félsziget a ritka növények és állatok élőhelye, amit 1952-ben - Magyarországon elsőként - tájvédelmi körzetté nyilvánítottak.

 

A mai Tihany ősét a középkorban alapították: 1055-ben I. András király itt építette meg a királyi család temetkezőhelyét és föléje monostort, amelybe bencés szerzeteseket telepített. A háromhajós csarnokkripta az egyetlen korabeli épségben fennmaradt magyarországi királyi temetkezőhely; itt nyugszik az 1060-ban elhunyt király és itt található az apátság alapítólevelének másolata, a legrégebbi nyelvi emlékünk.

 

A Bencés rendházban lakott Magyarország utolsó uralkodója, Habsburg IV. Károly király és Zita királyné, mikor az antant hatalom 1921. október 26-31. között az apátság épületébe internálta, mielőtt Madeira szigetére száműzték.

 

A legrégibb balatoni útikalauzban, 1848-ban azt írják, hogy a füredi vendégek Tihanyba kirándulnak visszhangot hallgatni, mert a templom fala a Visszhang-dombon gyorsan elkiáltott 15 tagú mondást is tisztán elismétli. A jeles költők által is megénekelt tihanyi Echo az 1960-as évektől fokozatosan gyengült, de szélmentes, csendes időben, különösen este, ma is hűségesen ismétli szavainkat.

 

A június-július fordulóján virágzó, tízhektárnyi levendulaültetvény különleges látnivaló a Balaton partján. A virágzás idején szakemberek kalauzolásával szerveznek nyílt túrákat a Tihanyi-félszigeten található Levendula mező megtekintésére. A levendula évszázadok óta fontos és kiemelt szerepet játszik Tihany életében. E nemes növény tiszteletére rendezik meg évről évre a Levendula Fesztivált, mely lehetőséget nyújt a helyi amatőr művészeti csoportok fellépésének is.
 

Cikk értékelése

Eddig 11 felhasználó értékelte a cikket.

Hozzászólások